A Food Truck sztori 1. rész: Street Food a kocsiból

A Food Truck sztori 1. rész: Street Food a kocsiból

A street food trend utóbbi néhány évben lezajlott ugrásszerű terjedése egészen új formáját hozta el a megszokott catering vagy éttermi megoldásoknak: a food truckokat. Az ágazat erősen fejlődik, az újdonság varázsa mellett rengeteg más előnnyel is jár. Cikksorozatunk célja, hogy megnézzük, hogyan nőtte ki magát a food truck és a street food szubkultúra, melyek az előnyei a hagyományos cateringgel szemben. 

A food truck a vendéglátóipar egyik legizgalmasabb trendje. Nálunk erősen fejlődő ágazat – bár ebben a merev szabályozás nem  segít. Egyre több étterem választja a guruló konyhákat kiindulási pontnak. Itthon a Zing Burger ékes példája annak, hogyan tudja magát egy food truck az ország egyik legmenőbb éttermévé kinőni.

A food truckok története – ha nagyon akarjuk – évszázadokban, évezredekben mérhető. Már az ókorban is voltak hasonló megoldások (food cart). Legfeljebb nem motor, hanem emberi/szamár erő hajtotta őket. Akkoriban más életkörülmények között éltek az emberek: sokaknak a munkájuk miatt nem volt lehetőségük arra, hogy saját ételt főzzenek. A piacra koncentráló értékesítők kis kocsikból vagy utcai konyhákból adtak el ételt. Bár az évek alatt sokat változtak, az igazi fellendülést globális szinten az elmúlt évek recessziója hozta meg. Egyszerűen szükség lett alternatívára a megszokott ételek mellett, egy elérhető árú, ám minőségi/éttermi szintű megoldásra.

Amerikából jöttem

A foodtruck-kultúra, amit mi ismerünk, Amerikából származik, és a régi időkre nyúlik vissza a története. Az első igazi food truck a Chuckwagon volt, és egy texasi úriember, Charles Goodnight nevéhez köthető. Az amerikai polgárháborús időszak után a szükség keltette életre. A texasi marhahúspiac kibővült, és egyes szarvasmarha-pásztorok az ország olyan részeire terelték a csordákat, ahol még nem volt vasút. Megoldást kellett találni, arra, hogy az ott dolgozó cowboyokat meleg étellel lássák el. Goodnight 1866-ban egy, a katonaság által használt Studebaker kocsit alakított át, hogy megfeleljen a cowboyok szükségleteinek. Hozzáadott egy “tákolmányt” a kocsi hátuljához, fiókokkal és polcokkal, hogy sík főzőfelületet biztosítson. A vagonhoz vízhordó is járt, és vászon alatt lógott a tűzifa.

A Chuckwagon-menü

A Chuckwagon menüjén könnyen tárolható termékek szerepeltek, például bab és sózott hús, kávé és szárazsütemények. Nem volt friss gyümölcs, zöldség vagy tojás, és húst sem tudtak tárolni, hacsak egy állat meg nem sérült az út során. A wagon vezetője, a “cookie” nem ritkán második volt a rangsorban a karavánvezető után. Egy személyben betöltötte a szakács, a borbély, a fogorvos és a bankár szerepét is.

Chuckwagon - az eredeti street food wagon

Chuckwagon

Később ezek a kocsik továbbfejlődtek, és a nagyobb állomásokon látták el a vendégeket harapnivalóval. Az igazi streetfood-robbanás akkor következett be, amikor a virsli-truckok megjelentek a jelentősebb egyetemek udvarán. Elsősorban a Yale, a Harvard, a Princeton, és a Cornell egyetemeken terjedtek el, kezdetben friss pékárut kínáltak. 1936-ban Oscar Meyers bevezette az első húzható kutyakocsit,  a “The Weiner Mobile”-t (formájuk miatt nevezték így őket). Körülbelül innen számítható a hotdog-őrület Amerikában.

A katonaságnak sem kellett sok idő, hogy felfigyeljenek a mobil konyha előnyeire. Hamar elterjedtek a guruló truckok, még Vietnamba is eljutottak, hogy így is javítsanak a zéró felé konvergáló katonai morálon. Magyarországon ennek a mozgó konyhának katonai megfelelője a gulyáságyú volt.

The Weiner Mobile - a street food őse

The Weiner Mobile

Apropó hot dog és foodtruck: ez a két fogalom jóval előbb létezett, mint a hamburger/food truck kombináció. Őszintén szólva a virsli nem túl egészséges étel, de kit érdekel, amikor csöpög a finom mustár és a ketchup a szánk szélén, és a sült hagyma roppan a fogunk alatt.

Street food – food truck

A truckok elterjedése továbbra is az egyetemeken pörgött tovább. A nyolcvanas években jelentek meg a “Grease truckok”, amelyek – ahogy nevük is mutatja – nem éppen egészséges ételeikről híresek. Máig megtalálhatóak az egyetemek környékén, igazi street foodként, alternatívát kínálva az “ebédlő”-szerű catering megoldásoknak. Az egyetemek területéről 2013-ban kitiltották őket, mivel túl zajosak voltak, szemetet termeltek… mármint nem ők, hanem a túlságosan is jókedvű diákok.

Jellemzően grillezett ételek szerepeltek a menüjükön, de mindenféle ételt kínáltak: hamburgert, sült krumplit (szendvicsben), főtt kukoricát, mozzarella sticket, csirkecombot, sült sertéshúst, marinara szószt. Állítólag a nevük is a menüből származik: az 1970-es években egy étteremben “Fat Cat”-nek neveztek el egy szendvicset, amely két sajtburgerből, sült burgonyából, paradicsomból, salátából, majonézből és ketchupból állt, mindez egy szendvicsben kombinálva. Ezt és még három másik kulináris atombombát értékesítettek:

  1. “Fat Moon” (csirkemell, szalonna, tojás, krumplit, saláta, paradicsom, majonéz és ketchup)
  2. “Fat Koko” (pizza steak, mozzarella botok)
  3. “Fat Sam” (sajtos steak, grillezett csirke, sült krumpli, saláta, paradicsom, majonéz és ketchup).
Grease truck

Grease truck

Nyilván a szívroham borítékolható volt, de diákfizetésből ezek az 1 dolláros (!) szendvicsek elegek voltak egész napra, nem hiába váltak sikeressé.

Street food és food truck

A 2000-es években a már említett recesszió jó hatással volt a street food világra: megjelentek a mostani trendnek megfelelő, egészséges alternatívákat nyújtó truckok és elkezdődött egyfajta szerveződés, a jogi alapok lerakása. Amerikában 2014-ben létrejött a “National Food Truck Association”, azaz az első nemzeti food truck szövetség. Mára már egészen a gourmet szintig eljutottak a truckok, erről van egy helyes kis infografika azok számára, azok számára, akik mélyebben el akarnak merülni a témában.

Mára annyi különféle truck megtalálható, még itthon is, hogy inkább választani nehéz: legyen szó kávé, pulyka, BBQ, orosz, pizza, húsgolyólevendula fagyizó vagy vegán truckról, sokféle közül választhatunk. A kérdés inkább az, hogyan tudjuk ezeket az egyedi ötleteket, minél jobban beleilleszteni a koncepciónkba (esküvő, céges esemény, állandó kitelepülések), ha pedig esetleg mi magunk indítanánk egyet: hogyan tudjuk felfűzni őket egy működő elképzelésre.

Posztunk következő részében kicsit jobban belemélyedünk a hazai vonal és a receptek boncolgatásába, a truck designba, addig is nézzetek nálunk körül, ha kedvet kaptatok volna rendelni magatoknak egy truckot – akár télre is!

Megtetszett a Food Truck világ? Rendelj tőlünk egyet!
 

Kövessen és ismerjen meg minket!

   

Beltéri rendezvényt szervez? Akkor Önnek találták ki a privát szakács szolgáltatásunkat, ismerje meg!

Rendezvényhelyszínre is van megoldásunk, a város szívében! A SéfPlaza Kitchen tökéletes hely csapatépítőkre, karácsonyi partikra!