A Food Truck sztori 2. rész: Food Truck design a világ körül

A Food Truck sztori 2. rész: Food Truck design a világ körül

Food Truck Design

Előző cikkünkben kicsit betekintettünk a Food Truckok történetébe, most itt az ideje, hogy a guruló éttermek kreatívabb oldalát nézzük végig.

Eredetileg az ügyfeleket az (olcsó) ételek csábították, de ahogy egyre jobban fejlődött a food truck piac, egyre kreatívabb megoldás kellett. Sőt igazából elvárás lett, hogy egy food truck, minél kreatívabb és érdekesebb legyen, ne csak a menü kínálatában. Igazi új iparág lett a Food Truck Design. 

Ez tökéletesen érthető. Hacsak nem egy lángosos/grill csirkés a 80-as évekből ránkmaradt büfé kocsi az, amit keresünk, elsősorban a kaland és a meglepetés erejére vadászunk. Ebben általában nincs hiány a food truck a témákban. Az élménynek ugyanannyira a része kell, hogy legyen a finom étel, mint az okos márkázás. Ezen a téren a divatos truckok mindennapos versenyben vannak a világban. A truck design ezúttal maga a termék csomagolás: pont annyira mint egy dobozos tejé vagy instant levesé.

Itthon már vannak nagyon jó példák, ezekből és a világ körüli példákból szemezgetünk most egy kicsit. Íme a  (szerintünk) Top 6 Food Truck design!

1. Del Popolo – a mobil pizza kemence

food truck design

Igen, jól látjátok. Ez egy food truck, amiben van egy komplett fatüzelésű pizza-kemence.

Del Popolo, egy konténerből átalakított mobil pizzéria San Franciscóban, rusztikus nápolyi ihletésű pizzákra specializálódott (ha valaha jártál Nápolyban, akkor tudod, hogy miért rajongunk érte). Az összetevők naponta változnak, és 60 másodperc kell összesen ahhoz, hogy meg tudjuk kóstolni a pizzák királyát. Imádjuk ezt a minimalista stílust, a design kb. kimerül a berendezésben, ami viszont olyan hangsúlyos, hogy minden más csak elrontaná. Erre ők is rájöhettek, mert a teljes branding kimerül az átadó ablakra írt De Popolo feliratban.

Ha egy ilyen járná Budapest utcáit, követnénk, mint hűséges alattvaló, bárhová.

2. The Rocket

food truck design

Maradjunk egy pillanatra még a pizzásoknál. Mindannyian tudjuk, hogy bár nem rossz otthon sem a mirelit pizzát elkészíteni az elektromos  sütőben, de az igazi mindig tűzön sül. Elsőre bár elképzelhetetlen lehet, de a fenti példa és a Rocket Food truck is rácáfol erre. A Rocket, észak-Olaszországban süti a pizzaszeleteket egy 700 fokos, fatüzelésű kemence segítéségével, mely a truck hátsó részében helyezkedik el.

3. BefalóBill BBQ

food truck design

Akkor most jöjjön egy kis haza példa.  A BefalóBill Magyarországon egyedülálló, keményfa füstjén sütött hagyományos barbecue, igazi ínyenceknek. Két és fél tonnás offszet szmókerükkel a hagyományos barbecue megismertetését, és népszerűsítését tűzték ki célul. A húsimádókat mobil látványkonyhával várják.

A csapat az USA déli-délkeleti államaiban tett tanulmányútjukon ismerte meg a „texas style barbecue”-t, aminek fontos alkotóeleme a „pulled pork”, vagyis a „tépett hús”, ami hosszú órákon át sül, a végén elég csak széthúzni villával az omlós rostokat.

A mi véleményünk: lehet szórakozni a BBQ-val a kertünkben is, de addig igazán nem ismertük meg ezt a stílust, amíg meg nem kóstoltuk a 7 órán át füstölt, jól megpakolt adagokat. Próbáljátok ki, ha nekünk nem hisztek!

4. The Vurger Caravan

food truck design

Nem mindig kell a csillagokra lőni, néha elég a földön maradni. Megmaradni autentikusnak, cukinak és érdekesnek egyszerre: nem könnyű. De a Vurgernek azt gondoljuk, hogy ez sikerült. Nemcsak (vegán) menüjük ínycsiklandó, de megjelenésüktől is elolvad a szívünk. Ráadásul látszik, hogy nem kellett vagyonokat költeni rá. Megmaradtak a minimalista stílusnál, kicsit hawaii az életérzés: itt minden szörfös jól tudja magát érezni. Spanyolország partjait járja ez a kis ékszer. és nemcsak arra figyelnek közben, hogy jól nézzenek ki. Míg az ételeik mind egészségesek és finomak (igen, a vegán is tud finom lenni!), addig a csomagolás, amit használnak mind újrahasznosítható. Egy teljes food truck design és életérzés koncepció valósult itt meg A-tól Z-ig és ez az, amit a legjobban szeretünk benne.

5. Amerikai BBQ Pulykacomb

food truck design

Kompakt megoldás kell? Akkor ez a truck design a nyertes. Hihetetlen mennyi mindent ki lehet hozni egy truckból, főleg ha a helykihasználást nézzük. Jó példája ennek a BBQ Pulykacomb: nem állítjuk, hogy a legszebb, de a legpragmatikusabb truck, amit idáig láttunk. Külön terület a mobil füstölőnek és a tálalónak, eső ellen a kihajtható falak is jól védenek. Szeretjük, mert jó, mert egyben van. Na, persze azért is mert finom!

6. Food Bike

food truck design

Nem kell szerintem sokáig fejtegetni ezt a gondolatot: Food Truck-ot indítani drága mulatság! Egész sornyi engedély beszerzése, truck ki/átalakítása, benzin, szervezés és persze a design. Mindez sok pézbe kerül és nem mindenki lehet abban a szerencsés helyzetben, hogy rendelkezésére állnak az anyagi feltételek. Ha nagyon elszántak vagyunk, azért van megoldás: Food Bike. Ok, nem egy truck, nem magasodunk az embereke fölé, talán kicsit kisebb a varázsa is. De a Creperia, olasz Food Bike jó lehetőséget ad bárkinek, aki szeretne ebbe a szakmába belevágni. Egy food bike kialakítása alapból nemcsak kevesebbe kerül, de mobilisabb is. Simán el tudjuk képzelni a nyáron át tartó Balaton körüli utazgatásokat ezen a mozgó palacsintáson.

Megtetszett a Food Truck világ? Rendelj tőlünk egyet!
 

Kövessen és ismerjen meg minket!

   

Beltéri rendezvényt szervez? Akkor Önnek találták ki a privát szakács szolgáltatásunkat, ismerje meg!

Rendezvényhelyszínre is van megoldásunk, a város szívében! A SéfPlaza Kitchen tökéletes hely csapatépítőkre, karácsonyi partikra!